VALPRESAN

 

Resan för just din valp började redan när vår uppfödare, Meredith på Norrlands Labradoodles våren 2022 valde ut Norrlands Greta Thunberg till att vara den tik hon ville skulle föra linjera vidare. För att så långt det är möjligt säkra att Greta har bästa förutsättningar att få hälsosamma valpar har vi gjort alla de tester som SLK (Svenska Labradoodleklubben) och WALA (Worldwide Australian Labradoodle Association) kräver, du kan läsa mer om detta på fliken Våra hundar. Medlemskapet i SLK och WALA ger dig som valpköpare en trygghet i det att vi följer de avelsråd som tagits fram av dessa organisationer.

 

Valet av pappa till valparna är mycket viktigt för den blivande avkomman. Med hjälp av SLK har vi sökt med ljus och lykta efter bästa tänkbara matchning. Vi är övertygade om att Humlamadens Mio Min Mio uppfyller alla tänkbara stora och höga förväntningar som du som blivande valpägare och vi som uppfödare kan tänkas ha.

 

Idag vet vi att valparnas resa börjar redan innan de föds. Valparna påverkas av mammans tidigare upplevelser och hur hon har det under dräktigheten. Tiken skall vara i god fysisk form och äta uteslutande god och näringsriktig mat. Vi är noga med att tiken får en lugn och trygg dräktighet där hon uteslutande är i miljöer och med människor som hon känner väl. Hon skall också ha fått de vaccinationer som hon skall ha, bland annat därför att vi vet att en del av tikens immunitet förs över till valpen. Vi ger inga fästingmedel sex månader före parning eftersom det finns en del exempel på negativa biverkningar från flera olika medel.


De första tre veckorna i din valps liv kommer den att tillbringa i valplådan, ett begränsat utrymme som ger både värme och trygghet. Några veckor innan valpningen gör vi i ordning valplådan och börjar hänga med tiken där, allt för att hon skall känna sig trygg och avkopplad i den miljön. Under den sista tiden av dräktigheten blir det extra mycket kärlek, gos och avkoppling, allt för att undvika att tiken ska känna stress av något slag.

 

Valparna föds omkring dag 63 efter parningen. Vi kommer självklart att vara med tiken och valparna hela tiden de första dygnen efter födseln, dvs vi är och sover i valprummet. Vi behöver säkerställa att tiken tar hand om valparna på bästa sätt, deras primära behov är värme och mat och om det behövs stöttning finns vi på plats för att hjälpa tiken.

 

Följande text är något ”teknisk”, men vi vill i alla fall skriva om det eftersom det är viktigt för valpen. Det finns forskning kring något som heter ”Tidig neurologisk stimulering”, vilket innebär att vi mellan dagarna 3–16 har en möjlighet att genomföra fem enkla övningar som kommer att ge din valp livslånga fördelar. De olika övningarna är 1. Stimulera mellan trampdynorna på en av tassarna med en tops, 2. Hålla valpen lodrätt med huvudet ner, 3. Hålla valpen lodrätt med huvudet upp, 4. Valpen ligger på rygg i våra händer och 5. Valpen ställs ner på en kall, fuktig handduk. Varje moment tar 3–5 sekunder, dvs totalt 15–25 sekunder per valp och dag. Forskningen visar att dessa övningar ger förbättrad puls, starkare hjärtslag, starkare binjurar, mer tolerans mot stress och större motståndskraft mot sjukdomar. Med andra ord mycket viktigt för det kommande hundlivet. Om du vill läsa mer om detta så kan du KLICKA HÄR.

 

För att du skall få en valp, och senare en vuxen hund, som är van att hanteras på olika sätt börjar vi redan från start med olika hanteringsövningar, dessa utvecklas över de åtta veckor valpen är hos oss, och det anpassas också till den unika individen. Vi tror att det är viktigt att hitta en balans för varje enskild valp, för att anpassa den till och göra den redo för världen utanför. Att hitta den balansen mellan aktivitet och vila är något vi vill få in tidigt. En valp behöver sova mycket och det ger vi valparna möjlighet till mellan de aktiviteter vi gör med dem och tiden som valparna busar med varandra.

 

Vecka 3 till 12 (ibland pratar man om ända till 16:e veckan) brukar kallas valpens socialiseringsperiod. Under denna period är den som mest mottaglig för nya intryck. Vi som uppfödare har ett stort ansvar att träna valpen under de första åtta veckorna och det är viktigt att valpen får fortsätta denna träning under veckorna 9 till 12 (16) hemma hos dig. Tillsammans har vi under dessa veckor mycket viktiga roller for valpens fortsatta liv. Det program vi har valt att följa när det gäller att arbeta med valpens socialisering heter Puppy Culture. Det bygger på förutsättningen att valpen alltid leder inlärningen, och valpar lär sig bäst genom lämpliga erfarenheter vid lämplig tidpunkt. Du kan läsa mer om Puppy Culture HÄR

 

Vi kommer att träna valpen i möten med olika människor, i olika miljöer, ljudupplevelser, andra hundar och djur. All träning sker anpassad till varje valp, eftersom varje individ har olika inställning och förutsättningar när hen blir exponerad för mot olika moment.

 

De första tre veckorna tillbringar valpen i valplådan. Under resterande 5 veckor som valpen är hos oss har kullen tillgång till ett större rum där vi har flera olika saker som valparna får utmana sig i och träna sig på. Allt detta förändras allteftersom de växer och klarar av mer. I rummet kommer att finnas en toalett och olika sovplatser, inklusive den ursprungliga valplådan. Rumsrenhet, att gå i koppel, åka bil, äta olika sorters mat, gå på olika sorters underlag, klippa klorna, borsta tänderna, är annat som din valp kommer att ha tränat på innan hen kommer till sitt forever home. Massor med gos och mängder med kärlek är självklarheter tillsammans med de små underverken. Tiken kommer att kunna välja när hon vill och behöver gå undan och när hon vill vara med sina valpar eller vill få kel och uppmärksamhet av oss.